U
çudita fort.
Të
ketë përfunduar në këtë farë derexheje një alamet kryeministri, zyra e të cilit
mund të jetë sa një gjysmë fushe futbolli. Se ne këtej nga Shqipëria Republikë
e kemi ca si ndryshe. Zyra është për punë, dhe për të gostitur ndonjë mik me
xhin apo uiski. Për të ngrënë kemi restorantet. Përse Hoti ka zgjedhur të
ushqehet në tavolinën e punës?
M’u
ngritën ca pikëpyetje.
Tani
dy mundësi ka, ose Avdullah Hoti është hollë nga paratë dhe s’ia mban xhepi të
drekojë si njeri ku t’i shkojë e t’i shërbejë një kamerier me papijon, por dhe
ta ruajnë nja dy-tre badigardë pas shpatullave, ose Prishtina është keq me
restorantet e gatimet dhe kryeministrit i duhet të sorollatet andej-këndej deri
sa të gjejë një mejhane të hairit.
Media
on line nuk po e tepronte me titujt.
Kjo
është vërtet dramatike.
Prandaj
Hoti i bie shkurt: merr bukë me vete. Edhe paratë i kursen në këtë mënyrë. Se ç’është
e vërteta, restoranti të vret ca, sidomos po të zbrazësh ndonjë shishe verë të
vjetër, kush e di sa kripë merr fatura.
Megjithatë,
kjo nuk duhet ta tutë një burrë shteti. Se ka të bëjë dhe me prezencën në sy të
njerëzisë. Ka ndonjë që ma kundërshton këtë që po them...?
Po
mor, si në kohën e xhaxhit akoma ne, kur hipnim në autobus “Shkodra” me dy feta
buke të lyera me vaj e kripë, ca djathë e ndonjë domate, por dhe ndonjë presh
të shkurtuar nga fletët e gjata, e të mbështjella me gazetën “Bashkimi” se me “Zërin
e Popullit” të zinte belaja dhe e ec të gjeje vrimë ku të futeshe, nëse
fotografia e komandantit ndyhej me gjësendi.
Përpos
shakasë, apo ironisë pa vend.
Kultura
e “bukës me vete” ka humbur te shtresat e larta të shoqërisë, por dhe tek ato
të mesme. Vetëm punëtorët e ndërtimit dhe ata të minierave kanë mbetur me të
kaluarën. Njerëzit që e kanë kapur disi veten, tanimë nuk e kthejnë më kokën
pas. Iku koha e bukës 50-lekëshe. Madje, shumë prej tyre nuk njohin më as
gjellën e shtëpisë. Menyja ka ndryshuar rëndshëm. Për mëngjes nuk ka më trahana,
por briosh e kakao. Në drekë është sikterisur pjata e fasuleve dhe qepa e
Bozhigradit dhe vjen: pjatë e parë, pjatë e dytë pjatë e tretë, sipas midesë
dhe menysë së restorantit. Darka duhet ca e lehtë, që të flihet mirë, ndaj në
vend të përsheshit me kos preferohet ca salmon i tymosur me garniturë e ndonjë
shishe “Chardonnay”. E shëndetshme sa më s’ka. Jo si tek ai filmi i Kinostudios:
“Kur hapen dyert e jetës” ku doktor Bardhylin e pritën në majë të malit me dy
kokrra vezë e pak djathë, “gjellë e shpejtë dhe me shumë kalori”. Me çfarë do
ta mundte ai të ftohtët e borës? Kalori i thënçin. Të binte barku në tokë. Tani
po, janë bërë shtresat e dhjamit palë, aq sa nuk hyn dot as plumbi e jo më i
ftohti.
Prandaj
nuk ka më bukë me vete. Se buka me vete të kondicionon, maksimumi mund të
marrësh dhe një vezë të zierë, po karkaleca apo ndonjë pjatë të ftohtë me fruta
deti s’ke ku e gjen.
Se
të jesh me kostum e kollare, e të hash sipër tastierës së kompjuterit, kjo
sikur nuk shkon. Pa mund të të pikojë vaji në pantallona e dukesh keq.
Lëre
fare më mirë.
Dhe
sërish dalim te mundësia, sa të mban xhepi e sa të mbajnë shpatullat t’ia
fusësh mëngjes drekë darkë në restorant. Apo... ka para shteti. Se derisa
anëtarët e kabinetit dhe sa të tjerë me poste jo të pakta, ky shtet e ky buxhet
i mban me benza të modelit të fundit dhe karburant pa triskë...
Dhe
dolëm tek transporti. Kësaj i thonë të hidhesh nga dega në degë. Domethënë “nga
ndërzimi artificial tek amerikanët në Vietnam”.
Dhe
vjen pyetja e radhës: sa burra shteti preferojnë të marrin transportin urban
për të shkuar në zyrë?
Mos
more, ç’na the. Se u bëmë si këmbët e dhisë. Nuk ndajmë dot të parin nga i
dyti.
Po
sa të tjerë dalin të bëjnë shpenzimet e ditës me ndonjë shportë me vete, të
shkojnë tek tregu fshatar e të zgjedhin domatet e kungujt, apo të ngarkojnë mbi
supe ndonjë thes me patate e ta çojnë në shtëpi?
Ja,
tani e djallose fare më duket. Do të na duken ministrat si hamej.
Ndërkohë
shfletojmë azhanset përtej kufirit shtetëror.
Kancelarja
gjermane, Angela Merkel, është fotografuar duke shëtitur nëpër supermarket me
karrocën e ushqimeve.
Edhe
Boris Xhonson i Anglisë është fotografuar duke bërë pazar me biçikletë.
Kryeministri
suedez, Stefan Loven, gjithashtu përdor transportin publik për të shkuar në
zyrën shtetërore. Domethënë i hipën autobusit dhe bën ca rrugë në këmbë. Edhe
për këtë ka fotografi e video sa të duash.
Dhe
nuk po vazhdojmë më tej, se po kështu janë dhe drejtuesit e lartë të Danimarkës,
apo Norvegjisë.
Po
në Shqipëri???
Harroje.
Vetëm kur është fjala për ndonjë fushatë publicitare. Ne nuk jemi nga ata.
Shyqyr që na u hapën sytë. Kollaj ta harrojmë autobusin fizarmonikë ku
mblidheshin me kuç e maç gjithfarë robsh që shkonin të punonin në Kombinat, te
NISH Kimikja apo te Poligrafiku.
Po
“bukë me vete”, a ka zyrtar të rëndësishëm nga ata të shtetit, i cili bashkë me
letrat e punës, të fusë në çantë edhe pak bukë të përgatitur nga gruaja, me
shumë dashuri, në tryezën e shtëpisë së tyre???
Ky,
me siguri, është ndonjë fenomen që ndodh rrallë. Sepse edhe në rastin e
pandemisë, kur u mbyllën kafenetë e restorantet u gjet zgjidhja: ushqimi i
preferuar ishte një telefonatë larg. Dhe ta binte mu të hunda një motoçiklist
që garonte nëpër rrugë me shpejtësi marramendëse.
Tani
po jetojmë kohë të tjera, mijëvjeçari i ri, teknologjia e lartë. Të qenët i
thjeshtë shihet si kompleks inferioriteti. Të dalësh në pazar me gruan e të
mbash çantat e mbushura me oriz e makarona të paketuara, dukesh si katundar i
zbritur në qytet. Të marrësh bukë me vete dukesh edhe më keq: si punëtor
komunaleje apo si saldator me kategori të tretë.
E
ç’të mbetet pas kësaj...
No comments:
Post a Comment